Razkužilo

Pogosta vprašanja

Kako lahko uporabljamo delovno raztopino Ecocida® S?+

Delovno raztopino lahko uporabljamo v obliki razpršila, megle ali v dezbarierah.

Katere so priporočene koncentracije delovne raztopine Ecocida® S?+
  • Za splošno razkuževanje površin in opreme priporočamo 1-odstotno delovno raztopino.
  • Za dezbariere za vozila in obutev priporočamo 1-odstotno delovno raztopino.
  • Za razkuževanje zraka priporočamo od 0,5- do 4-odstotno delovno raztopino, odvisno od načina razkuževanja.
Ali Ecocid S uniči koronavirus SARS-CoV-2?

1-odstotna raztopina Ecocida S v čistih pogojih že v 10 sekundah uniči koronavirus SARS-CoV-2. Učinkovit je tudi v zahtevnejših pogojih. V umazanih pogojih je bila zahtevana učinkovitost dosežena v 30 sekundah (pri 30 °C) oz. 60 sekundah (pri 4 °C). Več o testiranju si lahko preberete tukaj.

Koliko časa mora delovati delovna raztopina Ecocida® S?+

Za učinkovito razkuževanje delovno raztopino pustimo delovati 15 minut, potem pa površine po potrebi speremo s čisto vodo. Previdnost je potrebna pri uporabi na kovini in drugih občutljivih materialih, kjer je spiranje z vodo obvezno.

Ali so za skladiščenje in transport Ecocida® S potrebni posebni pogoji?+

Za skladiščenje in transport Ecocida® S ni nobenih posebnih pogojev. Hranimo ga v tesno zaprti originalni ovojnini, zaščiteno pred vlago, ločeno od vnetljivih snovi, pri temperaturi do 30 °C in nedosegljivo otrokom. Ker je v obliki praška, ne zahteva veliko prostora.

Zaradi svojih lastnosti je zelo primeren za redne programe biološke varnosti in tudi ob izbruhih nevarnih kužnih bolezni.

Ali so snovi v Ecocidu® S biološko razgradljive?+

Ecocid® S vsebuje več kot 70 % anorganskih soli, ki z abiotsko razgradnjo razpadejo v snovi, neškodljive za naravo. Biološko se razgradi več kot 90 % natrijevega dodecil benzensulfonata, ki je površinsko aktivna snov, organske kisline pa so 100-odstotno biološko razgradljive.

Ali je Ecocid® S varen za ljudi in živali?+

Ob upoštevanju navodil je Ecocid® S povsem varen za uporabo. Pri razkuževanju moramo uporabljati osnovna osebna zaščitna sredstva (npr. rokavice). Če bi raztopina lahko prišla v stik z očmi, so potrebna tudi zaščitna očala.

Kako obstojna je delovna raztopina Ecocida® S?+

Priporočamo, da se pred uporabo vedno pripravi sveža delovna raztopina. Morebiten ostanek raztopine pa je priporočljivo porabiti čim prej, najkasneje v 7 dneh. Delovno raztopino je treba hraniti v dobro zaprti posodi in pri sobni temperaturi.

Kaj pomeni, če raztopina Ecocida® S spremeni barvo?+

Ecocid® S vsebuje barvilo, ki delovno raztopino obarva rožnato in je znak učinkovitosti (ko ni več učinkovita, barva izgine).

Kako pripravimo delovno raztopino Ecocida® S?+

Priprava delovne raztopine je povsem enostavna. Za pripravo 1-% raztopine dodamo 10 g Ecocid® S praška na 1 liter mlačne vode in dobro premešamo, da se prašek popolnoma raztopi in dobimo bistro rožnato raztopino.

Ali temperatura vpliva na učinkovitost Ecocida® S?+

Ne, temperatura ne vpliva na učinkovitost Ecocida® S, zato ga lahko uporabljamo vse leto, tudi pozimi.

Ali je učinkovitost Ecocida® S potrjena?+

Ecocid® S je na podlagi številnih testiranj učinkovitosti uvrščen v register biocidnih izdelkov.

Virucidno učinkovitost smo v skladu s predpisanimi EU-standardi uspešno potrdili na različnih virusih.

Naj navedemo samo nekatere:

  • po EN-standardu 14476 na vseh predpisanih testnih virusih – poliovirusu tipa 1, sevu LSc-2ab, adenovirusu tipa 5, sevu adenoid 75, ATCC VR-5, in govejem parvovirusu, sevu Haden, ATCC VR-767;
  • po EN-standardu 14675 na predpisanem testnem virusu – govejem enterovirusu tipa 1 (ECBO), ATCC VR-248.
Ali je delovna raztopina Ecocida® S korozivna?+

Če se delovna raztopina Ecocida® S uporablja v skladu z navodili (pravilna koncentracija, pravi čas delovanja, izpiranje površine s čisto vodo), ni korozivna. Uporablja se lahko na različnih materialih, tudi na nerjavečem jeklu, plastiki in gumi.

Kakšen je priporočeni postopek razkuževanja površin z Ecocidom® S?+
  1. Pripravljeno raztopino Ecocida® S nanesemo na površino. Za učinkovitost razkužila je zelo pomembno, da površina po nanosu ostane vidno mokra.
  2. Pustimo delovati 15 minut.
  3. Površine nato po potrebi izperemo s čisto vodo in pobrišemo s čisto krpo. Previdnost je potrebna pri uporabi na kovini in drugih občutljivih materialih, kjer je spiranje z vodo obvezno.
Ali je Ecocid® S primeren za razkuževanje vozil?+

Za razkuževanje osebnih in transportnih vozil uporabljamo 1-odstotno delovno raztopino Ecocida® S. Nanesemo jo na površine in pustimo učinkovati vsaj 15 minut. Nato površine speremo s čisto vodo oziroma obrišemo s krpo, namočeno v čisto vodo.

Ali se Ecocid® S lahko meša z drugimi kemikalijami?+

Ne, izdelka ne smemo mešati z drugimi kemikalijami.

Kakšna zaščitna obleka je potrebna, če se Ecocid® S uporablja za zamegljevanje prostora?+

Pri razkuževanju prostora z zamegljevanjem je treba poskrbeti za osebno zaščitno opremo, ki je predpisana v navodilu za uporabo. Pri Ecocidu® S zadošča osnovna zaščitna oprema – zaščitna obleka, rokavice, očala in maska.

Ali je Ecocid® S primeren za razkuževanje obutve?+

Predhodno očiščene škornje in drugo obutev lahko razkužimo z 1-odstotno raztopino (poškropimo ali namočimo v raztopino). Pustimo delovati 15 minut, potem pa speremo s čisto vodo in posušimo.

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto