Razkužilo
Ecocid® S

Ecocid® S – Sodobna rešitev za zaščito pred afriško prašičjo kugo

Afriška prašičja kuga je izjemno nevarna in nalezljiva virusna bolezen prašičev, za katero ni cepiva in zdravila. Ker resno ogroža prašičerejo in povzroča uničujoče gospodarske izgube, je izjemno pomembno, da se ustrezno zaščitimo. Za preprečevanje širjenja bolezni je najpomembnejše dosledno izvajanje biovarnostnih ukrepov, kot so preprečevanje stika z divjimi prašiči, omejitev gibanja oseb v hlevu in na celotni farmi, nadzor nad glodavci, razkuževanje...

Da bi zmanjšali tveganje vnosa virusa APK v rejo, strokovnjaki svetujejo:

  • postavitev razkuževalnih barier pred vhodi in izhodi iz hlevov, prav tako tudi pred vhodi in izhodi s farme;
  • pred vstopom v hlev, kjer so prašiči se preoblecite in preobujte, saj se virus APK lahko prenaša tudi prek obleke in obutve;
  • uporabljeno obutev in obleko po končanem delu pustite v hlevu in ju redno čistite in razkužujte;
  • redno čiščenje in razkuževanje hlevov, prostorov za krmo, pribora in opreme, ki jih uporabljate pri delu z živalmi;
  • omejitev gibanja oseb na farmi, tistim pa, ki morajo vstopiti v hleve, pojasnite pravila razkuževanja in druge biovarnostne ukrepe ter poskrbite, da jih bodo dosledno upoštevali (1).


Pri razkuževanju je poleg pravilnega postopka zelo pomembna izbira primernega razkužila. Pri izbiri upoštevajte vsa pomembna merila. Poleg tega, da dokazano uniči virus APK, mora učinkovito delovati na širok spekter drugih patogenih mikroorganizmov, ki lahko povzročijo obolenja pri prašičih. Upoštevajte tudi možnost vsestranske uporabe razkužila ter njegovo neškodljivost za okolje, živali in uporabnika.

Ker je Ecocid® S varen, lahko z njim razkužujete vse površine in opremo v hlevih. Primeren je za končno razkuževanje površin, pripravo dezbarier za vozila in obutev, čiščenje in razkuževanje opreme, razkuževanje sistemov za pitno vodo za napajanje živali ter tudi za razkuževanje zraka.

Ecocid® S je dokazano učinkovit proti virusu APK. V referenčnem laboratoriju EU za afriško prašičjo kugo v Španiji je bilo dokazano, da 1-% raztopina Ecocida® S uniči virus APK že v 15 sekundah (2).

Virus

Ecocid® S je bil testiran tudi na zelo virulenten sev virusa APK, ki povzroča pogine prašičev po Evropi. Testirali smo ga na neodvisnem znanstvenem inštitutu v Ruski federaciji v zelo zahtevnih pogojih, ki simulirajo realne pogoje ob izbruhu APK v hlevu, in potrdili njegovo učinkovitost. Ob morebitnem izbruhu APK v Sloveniji bi za zanesljivo uničenje virusa na okuženih in ogroženih območjih morali uporabiti 3-% raztopino Ecocida® S, ki bi morala delovati vsaj 60 minut. Dokazano je, da Ecocid® S pri taki uporabi 10-milijardkrat (1010) zmanjša število virusnih delcev APK v 1 ml, kar je potrebno za popolno in uspešno odstranitev virusa, če pride do izbruha (3). Obremenitev virusa APK je namreč izjemno velika – blato na onesnaženih površinah (krvava driska je eden od znakov APK) lahko v 1 ml vsebuje do 109 virusnih delcev (4).

Schema

Viri:

  1. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. http://www.afriskaprasicjakuga.si/
  2. Blanco E. Assessment of the virucidal activity of the product ECOCID S against African Swine Fever Virus (Data on file). Valdeolmos: National Institute for Animal Health (CISA-INIA). 2021
  3. Selyaninov Y, Tatarchuk O, Birjukova A. Biocidal Properties of Ecocid S Against African Swine Fever Virus. Veterinaria Kubani 2009; 5: 18.
  4. Mazur-Panasiuk N, Żmudzki J, Woźniakowski G. African Swine Fever Virus - Persistence in Different Environmental Conditions and the Possibility of its Indirect Transmission. J Vet Res 2019; 63(3): 303–10.

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto